Főoldal

HTML

Kertépítési ötletek - ötletes kertek

Kerttel kapcsolatos ötletek, trendek kertépítő szakemberek és lelkes, kertépítés iránt érdeklődő amatőrök tollából. Ha bárki szeretne velünk kapcsolatba lépni, az info@magrathea.hu e-mail címen vagy a Magrathea weboldalán (www.magrathea.hu) megteheti.

Tevékenységeinkről

Feldobnád a kerti partik hangulatát?

2013.06.28. 10:16 :: _||_

vilagito-uloke-fabol_1372321010.jpg_530x724

Szerezz be néhány farönköt, és fesd be a tetejüket sötét színűre. Majd fluoreszkáló akrilfestékkel fesd át! Tökéletes és viszonylag olcsó megoldás, hogy feldobd a kerted, nem? (Arra azért figyelj, hogy hosszú távon az akrilfesték nem bírja a vizet, szóval jobb szárazon tartani a rönköket...)

2 komment

Címkék: kerti ötletek

Mit ültessünk árnyékos helyre a kertben? (5. rész)

2013.06.27. 09:19 :: _||_

Azok, akik próbálkoztak már árnyékos terület füvesítésével, sokan csalódottan adták fel. Aki azonban nagyon kitartó, vagy pedig nem pártolt át mondjuk a talajtakaró virágokra vagy öntötte fel betonnal a területet egy életre, szóval nekik ez a cikk tartogat pár érdekes és hasznos tippet...

fuvesites-arnyekban.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: gyepfenntartás árnyékos kert

Mit ültessünk árnyékos helyre a kertben? (4. rész)

2013.05.29. 14:05 :: _||_

Bár az árnyékos kerteknél először általában valami talajtakaró növényre, évelő virágokra gondolunk, zöldségeket, fűszernövényeket, sőt, még bizonyos gyümölcsöket is ültethetünk árnyékos helyre. Bár utóbbiak esetében a termés várhatóan kevesebb és talán nem is annyira édes, mint a napsütötte részeken termű gyümölcsök esetében, de elég ízletes ahhoz, hogy megérje ezzel is próbálkozni. Néhány gyümölcs számára pedig nincs szükség a napra, hogy megédesítse a zamatukat – tehát ideális választások árnyékosabb területekre.

rebarbara.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: árnyékos kert

Mit ültessünk árnyékos helyre a kertben? (3. rész) - Növények árnyékos, nyirkos helyre

2013.05.22. 11:12 :: _||_

Amennyiben a kert árnyékos része egyben nyirkos is, az alábbi növények közül válogathatunk attól függően, hogy teljes árnyékról, félárnyékról vagy szűrt fényről beszélünk-e. (Ha ezzel kapcsolatban elbizonytalanodsz, olvasd el az árnyékos kertekről szóló blogsorozatunk első részét!).

Teljes árnyékba megfelelő növények:

  • Kereklevelű kapotnyak (Asarum europaeum)
  • Vörösbarna hármasszirom (Trillium erectum)

novenyek-arnyekba-harmasszirom.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: árnyékos kert

Mit ültessünk árnyékos helyre a kertben? (2. rész) - Növények árnyékos, száraz helyre

2013.05.17. 14:28 :: _||_

Amennyiben a kert árnyékos része egyben száraz is (pl. fal mentén vagy fák alatt), akkor érdemes az alábbi növények közül válogatni annak megfelelően, hogy teljes árnyékról, félárnyékról vagy szűrt fényről beszélünk-e. (Ha ezzel kapcsolatban elbizonytalanodsz, olvasd el mostani blogbejegyzésünk előzetesét).

Szólj hozzá!

Címkék: virágok árnyékos kert

Mit ültessünk árnyékos helyre a kertben? (1. rész)

2013.05.12. 22:19 :: _||_

arnyekos-kert.jpgAz árnyékos kert általában problémát okoz az embereknek, és nehezen kezdenek vele bármit is. Pedig az árnyékban is gyönyörű növényeket nevelhetünk, sőt, bizonyos zöldségfélék számára is kedvező az árnyék.

Mennyire árnyékos a kertünk?

Ahhoz, hogy eldöntsük, mit is ültessünk az árnyékos helyre, először is azt kell kideríteni, hogy mennyire árnyékos az adott terület.

  • Mélyen árnyékos kert: Az örökzöldek alatt, a falak vagy épületek északi oldalán. Ezek a területek általában hűvösebbek és szárazabbak.
  • Részlegesen árnyékos, félárnyékos kert: Gyakori, hogy a kertnek némely része naponta csupán 3-6 óránt keresztül kap napfényt még a nyári időszakban is. Ezek a félárnyékos helyek.
  • Szűrt fényt kapó kertrész: A lombhullató fák alatt jellemző, hogy a levelek megszűrik a napot, és a fények és árnyékok mintázata rajzolódik ki alattuk. Azon területek, melyek egész nap csak szűrt fényhez jutnak, nagyjából annyi fényt kapnak, mintha egy nyári napon 3 órát lennének a napon.

Ezeken túl megkülönböztetjük a száraz és a nyirkos helyeket. Mint a fentiekből is kitűnik, a falak mentén általában száraz a talaj, de a fák szintén sok vizet szívnak fel - ezáltal kevesebbet hagyva az alá ültetett növényeknek. Ez nagy kihívást jelent szemben azokkal a területekkel, melyek árnyékosak ugyan, de nedvesek, ugyanis több növény is élvezi az ilyen típusú kondíciót.

A következő részben azt vesszük sorra, hogy különféle típusú árnyékhoz milyen növények javasoltak.

Szólj hozzá!

Címkék: árnyékos kert

Hogyan kell magaságyást (emeltágyást) építeni?

2013.04.15. 08:50 :: _||_

A magas kerti ágyás nagyban megkönnyíti a munkánkat a kertben, mondhatni jót tesz a gerincnek, hiszen kevesebbet kell hajolgatni. Az alábbiakban a Popular Mechanics remek cikke alapján bemutatjuk, hogy hogyan kell olyan emeltágyást építeni, ami amellett, hogy jól mutat, védelmet is nyújt a növényeknek. Ráadásul – aki a nyári öntözés napi munkálataitól is megszabadulna – az öntözőrendszer telepítésére is adunk ötletet.

emelt-agyas-keszitese.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: magaságyás zöldségtermesztés emeltágyás

Tavaszi gyepgondozás

2013.04.05. 22:44 :: _||_

Közeleg az első fűnyírás ideje, de mit kell tennünk azért, hogy a mi gyepünk idén is zöldebb legyen, mint a szomszédé?tavaszi-gyepgondozas.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: gyep gyepszellőztetés gyepgondozás tavasszal gyepfenntartás

A magnólia

2013.03.20. 15:58 :: _||_

Virágainak formájáról a tulipánfa vagy liliomfa néven is ismert, ugyanakkor a tulipánfa nem megfelelő névhasználat, mert a tulipánfa egy Észak-Amerikában honos növényt jelent, bár az ugyanúgy a liliomfélék családba tartozik. Gyakran össze is keverik a két növényt.

magnolia.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: magnólia

Nevelj zöldséget a balkonon!

2013.02.26. 14:45 :: _||_

Sajnos nem mindenki olyan szerencsés, hogy a kertjében termesztheti meg a szükséges zöldségeket. Ha azonban van olyan hely, ahova legalább egy kis kosarat felakaszthatunk, máris van rá lehetőség, hogy legalább némi friss paradicsom, eper, saláta vagy fűszernövény jusson a reggeli mellé. Ráadásul egy szépen összeállított cserépnyi zöldségeskert nem csupán az ízlelőbimbóinkat kényezteti el (hiszen a hazai mindig finomabb, mint a bolti), de pompás látványt is nyújt.

lechuza-trio-cottage-zoldsegtermesztes-balkonon.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: balkon kaspó zöldségtermesztés