Főoldal

HTML

Kertépítési ötletek - ötletes kertek

Kerttel kapcsolatos ötletek, trendek kertépítő szakemberek és lelkes, kertépítés iránt érdeklődő amatőrök tollából. Ha bárki szeretne velünk kapcsolatba lépni, az info@magrathea.hu e-mail címen vagy a Magrathea weboldalán (www.magrathea.hu) megteheti.

Tevékenységeinkről

Mit ültessünk árnyékos helyre a kertben? (1. rész)

2013.05.12. 22:19 :: _||_

arnyekos-kert.jpgAz árnyékos kert általában problémát okoz az embereknek, és nehezen kezdenek vele bármit is. Pedig az árnyékban is gyönyörű növényeket nevelhetünk, sőt, bizonyos zöldségfélék számára is kedvező az árnyék.

Mennyire árnyékos a kertünk?

Ahhoz, hogy eldöntsük, mit is ültessünk az árnyékos helyre, először is azt kell kideríteni, hogy mennyire árnyékos az adott terület.

  • Mélyen árnyékos kert: Az örökzöldek alatt, a falak vagy épületek északi oldalán. Ezek a területek általában hűvösebbek és szárazabbak.
  • Részlegesen árnyékos, félárnyékos kert: Gyakori, hogy a kertnek némely része naponta csupán 3-6 óránt keresztül kap napfényt még a nyári időszakban is. Ezek a félárnyékos helyek.
  • Szűrt fényt kapó kertrész: A lombhullató fák alatt jellemző, hogy a levelek megszűrik a napot, és a fények és árnyékok mintázata rajzolódik ki alattuk. Azon területek, melyek egész nap csak szűrt fényhez jutnak, nagyjából annyi fényt kapnak, mintha egy nyári napon 3 órát lennének a napon.

Ezeken túl megkülönböztetjük a száraz és a nyirkos helyeket. Mint a fentiekből is kitűnik, a falak mentén általában száraz a talaj, de a fák szintén sok vizet szívnak fel - ezáltal kevesebbet hagyva az alá ültetett növényeknek. Ez nagy kihívást jelent szemben azokkal a területekkel, melyek árnyékosak ugyan, de nedvesek, ugyanis több növény is élvezi az ilyen típusú kondíciót.

A következő részben azt vesszük sorra, hogy különféle típusú árnyékhoz milyen növények javasoltak.

Szólj hozzá!

Címkék: árnyékos kert

A bejegyzés trackback címe:

https://magrathea-kertepites.blog.hu/api/trackback/id/tr725297331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása