Sajnos nem mindenki olyan szerencsés, hogy a kertjében termesztheti meg a szükséges zöldségeket. Ha azonban van olyan hely, ahova legalább egy kis kosarat felakaszthatunk, máris van rá lehetőség, hogy legalább némi friss paradicsom, eper, saláta vagy fűszernövény jusson a reggeli mellé. Ráadásul egy szépen összeállított cserépnyi zöldségeskert nem csupán az ízlelőbimbóinkat kényezteti el (hiszen a hazai mindig finomabb, mint a bolti), de pompás látványt is nyújt.
Akasztják a…
Ha kevés a helyünk, akasszuk fel a kosarat vagy ampolnát.
Megkönnyíthetjük a dolgunkat, ha önöntözős ampolnát használunk (kisebb képünkön), mivel ez rengeteg időt és energiát spórol meg nekünk – különösen, ha magasra kellene másznunk az öntözés miatt…A „bokrosabb” növények kiválóan mutatnak, de a fűszernövények többsége is remek választás. Ha pedig például a paradicsomot párosítjuk a bazsalikommal, szemnek és szájnak egyaránt csodás eredményt kapunk.
A cseresznyeparadicsom kiválóan alkalmas a függőkosárban vagy ampolnában történő termesztésre, mivel egy kissé toleránsabbak a szárazság és az időjárás-változás iránt, ezért kevésbé hajlamos a termésrepedésre és a csúcsrothadásra, ami gyakran sújtja a nagyobb méretű paradicsomfajtákat. Emellett természetes kúszó szokása miatt a növény szára nem fog elpattanni a termés súlya alatt. Szintén nagy előnye, hogy korán érik és az őszi hónapokig ad termést. Némelyik növény akár több száz gyümölcsöt is hoz. Kiválóak a Tumbling Tom és a Tumbler fajták, előbbi akár fél méterre is lecsünt, így szinte vízesésszerű látványt nyújt. |
Toronyba zárt egészség
Ezzel a praktikus tartóval a természet eszenciáját hozhatjuk otthonunkba. Bár a virágokkal teleültetett kaspó gyönyörű látvány, zöldségekkel és fűszerekkel teleültetve minden érzékszervünkre (és perce a gyomrunkra) ható, pompás összeállítást kaphatunk.
Színre színt
Persze van, aki megelégszik egyetlen kis kaspóba zárt édenkerttel. Ilyenkor ültess bátran olyan növényeket, melyek attraktív lombozattal rendelkeznek, vagy színes virágokkal, terméssel. Ezen a képen a mostanában egyre felkapottabb mángold látható, aminek leveleit spenót, míg a levélnyeleit spárga helyett fogyaszthatjuk. Mellette némi erőspaprika, valamint a citrom zamatú (Lemon Gem) apró bársonyvirág, melynek szirmai kiválóak sült húsokhoz, uborkasalátába vagy éppen levesekbe. Kész költemény!