Főoldal

HTML

Kertépítési ötletek - ötletes kertek

Kerttel kapcsolatos ötletek, trendek kertépítő szakemberek és lelkes, kertépítés iránt érdeklődő amatőrök tollából. Ha bárki szeretne velünk kapcsolatba lépni, az info@magrathea.hu e-mail címen vagy a Magrathea weboldalán (www.magrathea.hu) megteheti.

Tevékenységeinkről

Tavaszi gyepgondozás

2013.04.05. 22:44 :: _||_

Közeleg az első fűnyírás ideje, de mit kell tennünk azért, hogy a mi gyepünk idén is zöldebb legyen, mint a szomszédé?tavaszi-gyepgondozas.jpg

  1. Végezzünk gyepszellőztetést. Így eltávolítjuk azt a szerves takarót, ami az elhalt növényi részekből rakódik le és hozzájárul a mohásodás, valamint a gombás fertőzések kialakulásához és elterjedéséhez. Ha kicsi területről van szó, akkor akár használhatunk kézi gyepszellőztetőt is, ami leginkább egy gereblyére emlékeztet hatalmas karmokra emlékeztető fogazattal. Ne legyünk restek, ne is ijedjünk meg, tépjük meg keményen a felületet. Ha géppel végezzük a műveletet, először egy félreeső kisebb részen próbáljuk ki, így elkerülhetjük, hogy a rosszul beállított gép mélyen ”beleszántson” a gyepünkbe. Először csak kisebb mélységben haladjunk át a területen hosszában, majd a következő fordulóban állítsuk a gépet eggyel mélyebb fokozatra és így toljuk át a területen még egyszer, de most keresztirányban.  

  2. A kiszedett részeket összeszedhetjük lombseprűvel, de ha időt szeretnénk megtakarítani, akkor egy nagyobb teljesítményű benzinmotoros fűnyíróval „felszippanthatjuk” azokat. Ha így is járunk el, azért érdemes még átkapirgálni a területet, mert azért ez a módszer sem teljesen tökéletes, de még mindig jobb, mint egy egész napos gereblyézés.

  3. Nem probléma az, ha a gyepszellőztető kicsit felbolygatja a talaj legfelső részét, így legalább a talajlazítás is megtörtént. Ennek köszönhetően a talaj és a gyökérzet jobban levegőzik, és a gyep több tápanyaghoz jut.

  4. Ha a fű ritkásnak tűnik, akkor most végezzük el a rávetést a gyeptrágyázással egy időben. Ha finom, porhanyós és tápanyagban gazdag magágy várja a fűmagokat, így a rávetés könnyen megered.

  5. A tavaszi indító gyeptrágyák általában nagyon hasonló összetételűek, tehát különbség leginkább az árban lehet, de azért érdemes megjegyezni, hogy ebben az esetben is legtöbbször a drágább a jobb, mivel ezek a kijuttatást követően még 3-6 hónapon keresztül adagolják a szükséges tápanyagokat. A tavaszi gyeptrágyák általában nitrogéntúlsúlyosak, ezért a kijuttatását követően mindenképpen öntözzük be a területet, vagy pedig végezzük azt, amikor esik az eső.

  6. Nézzük és hallgassuk miként növekszik, majd nyírjuk le 4-5 cm magasságban!

Szólj hozzá!

Címkék: gyep gyepszellőztetés gyepgondozás tavasszal gyepfenntartás

A bejegyzés trackback címe:

https://magrathea-kertepites.blog.hu/api/trackback/id/tr815203332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása