Főoldal

HTML

Kertépítési ötletek - ötletes kertek

Kerttel kapcsolatos ötletek, trendek kertépítő szakemberek és lelkes, kertépítés iránt érdeklődő amatőrök tollából. Ha bárki szeretne velünk kapcsolatba lépni, az info@magrathea.hu e-mail címen vagy a Magrathea weboldalán (www.magrathea.hu) megteheti.

Tevékenységeinkről

Mi lesz a kerti tóval, ha jön a tél?

2012.11.01. 11:41 :: _||_


A kerti tó egész évben folyamatos karbantartást igényel – ha ezt megtesszük, kevesebb gond van vele a téli felkészítés során is. Ha nem, akkor muszáj minden lépésen végigmenni, hogy rendben átvészelje a telet a kerti tavunk.

kerti_to_felkeszitese_telre_1.jpg

  • Javítsuk a víz minőségét! Érdemes még az ősszel a víznek körülbelül felét kicserélni, mert az algák által termelt tápanyagok, az oldott szerves anyagok és a természetes savak túlságosan felhalmozódhatnak a vízben, ami alacsonyabb oxigénellátottságot és pH szintet eredményezhet. Különféle víztisztító koncentrátumokat és egyéb termékeket is használhatunk, melyek segítik a természetes folyamatokat. Nem árt, ha havonta lecseréljük a víz ötödét is, hogy frissüljön. Hetente monitorozzuk a víz pH, ammónia és nitritszintjét.
  • Ellenőrizzük, hogy megfelelően működnek-e a különféle felszerelések, mint például a szűrőberendezést vagy a víz-, illetve levegőpumpákat. A szűrőt ne távolítsuk el, csak helyezzük a vízfelszín közelébe.
  • Ellenőrizd az oxigéntermelő vízinövényeket! Ha túlságosan kuszák, illetve kilógnak a vízből, ritkítsd meg őket és vágd vissza. Télen ez a rész egyébként is elfagyna, szennyezve ezzel a vizet.
  • Távolítsd el az elhalt, vagy haldokló részeket a vízinövényekről, illetve a víz fölé belógó növényekről.
  • A kerti tó peremén elhelyezett növényeket, például a kálát vagy helyezzük mélyebbre, vagy vigyük be olyan helyre, ahol védve van a hidegtől. Ha utóbbit választjuk, tavasszal csak akkor helyezzük vissza, ha már nem számítunk fagyokra.
  • A felszínen lebegő növényeket, mint például a vízijácintot szintén vigyük meleg helyre. Ha ez nem lehetséges, akkor távolítsuk el, és tavasszal telepítsünk újakat a tóba. Semmiképpen ne hagyjuk bent a tóban, mert berohad.
  • A fenti okból kifolyólag a fákról a vízbe hulló leveleket is távolítsuk el. Szükség esetén rakjunk hálót a fára (vagy a tó fölé), amit rendszeresen ürítsünk, nehogy ne kapjon fényt a tavunk. Ne minden levelet távolítsunk el azonban, egy keveset (kb. tizedét) hagyjuk nyugodtan a vízben, mert ez segíti az állatok áttelelését.
  • Az ősz elején már kezdjük el csökkenteni a halak ételadagját, és teljesen hagyjuk el az etetést, ha a bedobott ételt 5-10 percen belül nem fogyasztják el teljesen (általában kb. 6°C alatt). Már 18°C alatt érdemes  őszi-tavaszi keverékkel etetni a halakat. Ha nem megfelelően etetjük a halakat, csökkentjük a túlélési esélyeiket.kerti_to_oszi_karbantartasa.jpg
  • Ha a tó legalább 50 cm mély, nem kell aggódnunk amiatt, hogy megfagynak a halaink. Ellenkező esetben gondoskodjunk számukra "téli szálláshelyről".
  • Ügyelj rá, hogy ha befagyott is a tó, mindig legyen rajta egy kis rész, ahol a káros gázok (kén-hidrogén) távozhatnak. Egy jó trükk, hogy néhány teniszlabdát raksz a tóba, de rendszeresen  ellenőrizd, hogy nem fagytak-e be. Ha nincs köztük elég rés, napközben emelj ki egyet-kettőt, hogy szellőzzön a tó.
  • Ha teljesen befagyott a tó, ne törd fel erőszakosan, mert az ebből keletkező hullámok elpusztíthatják a halakat. Inkább meleg vízzel fokozatosan olvaszd fel a jeget. Az is egy jó ötlet, ha előzőleg üres műanyagflakonokat raktál a vízbe a kupakjukkal együtt. Ha befagy a tó, ezekbe is önthetsz forró vizet, így az könnyen kiolvad.
  • Ha a jégfelszínre hó esik, seperjük le, hogy fény jusson a vízbe.

Forrás: Magrathea: A kerti tó őszi-téli karbantartása

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magrathea-kertepites.blog.hu/api/trackback/id/tr924883488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása