Főoldal

HTML

Kertépítési ötletek - ötletes kertek

Kerttel kapcsolatos ötletek, trendek kertépítő szakemberek és lelkes, kertépítés iránt érdeklődő amatőrök tollából. Ha bárki szeretne velünk kapcsolatba lépni, az info@magrathea.hu e-mail címen vagy a Magrathea weboldalán (www.magrathea.hu) megteheti.

Tevékenységeinkről

Ez (lehetne) mindennek a teteje! - A zöldtetőkről

2012.10.16. 14:17 :: _||_

Az épületek tetejének kertként történő felhasználása segít abban, hogy akár zsúfolt városi környezetben is legyen egy kis zöld menedékünk, de emellett még számos más előnnyel is szolgál…

tetoterasz1.jpg

Itt nem pusztán arról van szó, hogy kirakunk pár virágládát egy tetőtéri lakás teraszára, hanem arról, hogy részben vagy egészben földdel fedjük be a teraszt, a ház- vagy garázstetőt, a pergolát.

Mi a helyzet Budapesten?

Nemzetközi ajánlások szerint egy város lakóinak fejenként legalább 21 négyzetméter biológiailag aktív zöldterületre van szüksége. Bár sokszor érezzük úgy, hogy a fővárosban kevés a zöldfelület, valójában minden lakosra 42 négyzetméter jut. Sajnálatos érdekesség, hogy a II. világháborúban a parkok 90 százaléka pusztult el: egyfelől a harcok miatt, nagyobbrészt viszont elhanyagolták e területeket, illetve tüzelőnek használták a fákat az ínséges időkben. (Zöldterületek Budapesten)

Azzal, hogy tetőkertet építünk, nem csupán egy falat édent nyerünk a város közepén, de többek között javítjuk a levegő minőségét, csökkentjük a hőmérsékletet, elkerülhetjük a városi hőség érzetét, védhetjük az épületet a téli hidegtől és redukálhatjuk az eső okozta károkat. Emellett persze otthont adhatunk a madaraknak és a pillangóknak is.

tetoterasz2.jpg

Amire szükségünk van a tetőkerthez: (1) szigetelő réteg, (2) vízálló membrán, hogy az épületet védje a szivárgástól, (3) gyökérálló lemez, hogy a gyökérzet ne tudjon áthatolni a vízálló membránon, (4) vízelvezető réteg (könnyű kavics vagy műanyag), (5) geotextília, (6) termesztőközeg, (7) növények, (8) esetleg széltakaró.

zoldteto_felepitese.png

Amikor zöldtetőt tervezünk, nem árt tudnunk, mekkora súlyt bír el a tető, hiszen nem túl jó, ha egy idő után beszakad a nappalinkba az óriás bonsai… Mint ahogy azt sem árt, ha jól kitaláljuk, hogy hogyan jutunk fel a tetőre, illetve milyen növényeket választunk, hogy ellenálljanak a tetőn várható olyan extrém körülményeknek is, mint a forróság, az erős szél vagy a szakadó eső.

Ha szakember segítségét vennéd igénybe a tervezéshez és megvalósításhoz, nézd meg honlapunkat!

Forrás: (Rooftop gardening)

zoldteto2.jpg

zoldteto3.jpg

zoldteto1.jpg

1 komment

Címkék: zöldtető tetőterasz

A bejegyzés trackback címe:

https://magrathea-kertepites.blog.hu/api/trackback/id/tr914851905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rebi012 2014.04.14. 10:11:39

Sziasztok kertimádók! Nagyon jó kis ötletek vannak itt:) Nem rég jártam a Construma kiállításon, és ott is nagyon szép kert megoldások voltak, szerencsére találtam is róla egy cikket, ami összegyűjti ezeket: aranyfotel.weebly.com/1/post/2014/04/a-legszebb-kertek-a-legnagyobb-hazai-ptipari-szakkilltson.html Nekem annyira tetszik a fotel a kertben, valamint a télikert!:)
süti beállítások módosítása