Főoldal

HTML

Kertépítési ötletek - ötletes kertek

Kerttel kapcsolatos ötletek, trendek kertépítő szakemberek és lelkes, kertépítés iránt érdeklődő amatőrök tollából. Ha bárki szeretne velünk kapcsolatba lépni, az info@magrathea.hu e-mail címen vagy a Magrathea weboldalán (www.magrathea.hu) megteheti.

Tevékenységeinkről

Mit ültessünk árnyékos helyre a kertben? (5. rész)

2013.06.27. 09:19 :: _||_

Azok, akik próbálkoztak már árnyékos terület füvesítésével, sokan csalódottan adták fel. Aki azonban nagyon kitartó, vagy pedig nem pártolt át mondjuk a talajtakaró virágokra vagy öntötte fel betonnal a területet egy életre, szóval nekik ez a cikk tartogat pár érdekes és hasznos tippet...

fuvesites-arnyekban.jpg

Miért nem javasolt árnyékos helyre gyepet telepíteni?

Árnyékos helyre több okból sem lehet füves területet kialakítani. Az egyik, hogy a fűmagok csírázási ereje csökken, és az állandó nedvesség hatására a nitrogén hamar elbomlik a földben, ami a fű számára fontos tápanyagot jelent(ene). A másik ok, hogy előbb vagy utóbb kialakul a mohásodás, ami aztán elnyomja a füvet.

Mire jók az árnyéktűrő fűmagok?

A fűfélék fényigényesek, félárnyékos helyet és árnyékot tűrő fűmagok igazán nem léteznek. Arra ugyan van lehetőség, hogy árnyéktűrő fűmagot ültessünk a fa alá, de csak akkor, ha legalább 2-3 méter magasan fel van nyírva, és így legalább szűrt fényt kap. Ugyanakkor a fű ezen a területen még így is zsenge és erőtlen lesz, megnyúlik. Aki mégis bevállalja az állandó vesződséget, annak rendszeresen rá kell vetnie a fűre. Emellett szükség lesz a moha irtására (pl. vasgálic 10%-os oldatával), a tápanyagok utánpótlására. És ez esetben különösen fontos, hogy a lombhullató fa alatt soha ne hagyjuk a lehullt leveleket a füvön.

Mit tegyünk a moha ellen az árnyékos gyepen?

Az árnyékos helyeken könnyen mohásodni kezd a gyep. A mohásodás ellen a legkönnyebben úgy védekezhetünk, ha februárban vagy novemberben gyepszellőztetést végzünk, illetve a már említett vasgálic is megoldást jelent, ha a moha már kialakult.

Mire ügyeljünk az árnyékos területen lévő fű nyírásakor?

Az árnyékos helyen lévő gyepet ne nyírjuk túl rövidre, mert az gyengíti a fűszálakat, s így moha könnyebben túlnövi, s kevésbé ellenálló az árnyékos kondíciókkal szemben (pl. szárazság).

További tippeket itt olvashattok az árnyékos gyepről, valamint a gyepszőnyegezésről és gyepgondozásról is.

 

Szólj hozzá!

Címkék: gyepfenntartás árnyékos kert

A bejegyzés trackback címe:

https://magrathea-kertepites.blog.hu/api/trackback/id/tr265380125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása