Főoldal

HTML

Kertépítési ötletek - ötletes kertek

Kerttel kapcsolatos ötletek, trendek kertépítő szakemberek és lelkes, kertépítés iránt érdeklődő amatőrök tollából. Ha bárki szeretne velünk kapcsolatba lépni, az info@magrathea.hu e-mail címen vagy a Magrathea weboldalán (www.magrathea.hu) megteheti.

Tevékenységeinkről

A magnólia

2013.03.20. 15:58 :: _||_

Virágainak formájáról a tulipánfa vagy liliomfa néven is ismert, ugyanakkor a tulipánfa nem megfelelő névhasználat, mert a tulipánfa egy Észak-Amerikában honos növényt jelent, bár az ugyanúgy a liliomfélék családba tartozik. Gyakran össze is keverik a két növényt.

magnolia.jpg

A magnólia hazánk kedvelt kora tavaszi virágzó fája, de származását tekintve Kelet-Ázsiában (Kína, Indonézia, Japán), illetve Észak-Amerikában honos, valamint az USA keleti partvidékén.

Alapvetően két fajtáját különböztetjük meg. Az egyik a levelek megjelenése után kezd el virágozni, ez a fajta azonban hazánkban természetes körülmények között nem él meg, legfeljebb üvegházban vagy télikertben tartható. A másik fajtája először virágzik, majd utána hozza leveleit. Két fő fajtája a Magnólia lilliflora és a Magnólia stellata, azonban ezeknek is vannak lombhullató és örökzöld fajtái. 

Mi a teendő, ha szeretnénk kertünkbe magnóliát?

A magnólia ültetése

Az első és legfontosabb, hogy megfelelő talajba ültessük. Csak humuszban gazdag vagy savanyú talajban marad meg. Meszes talajon előbb elsárgul, majd leveleit ledobva elpusztul. Ültetés előtt célszerű egy gyors talajvizsgálat vagy a megfelelő ültető közeg kiépítése.

Ültetésnél ássunk a növény földlabdájánál kétszer nagyobb ültetőgödröt, ennek falát béleljük ki fóliával vagy geotextillel, majd ezt a mesterséges gödröt töltsük fel a kívánt savanyú talajjal, vagyis A típusú virágföld+ tőzeg keverékével.

A gödör aljára ne terítsünk fóliát vagy geotextilt, csak körbe, gödör falára. Később a gyökérzet átszövi a gödröt, lejjebb ereszkedik és stabilan fog állni a növény.

Ha konténeres (cserepes) magnóliát vásárolunk, ügyeljünk az ültetésnél a gyökérzetre, mert nagyon sérülékeny és a növény elpusztulhat.

Az ültetés helyének kiválasztása igen fontos a növény életében: félárnyékos vagy napos helyre ültessük, az ültetés után a talajt öntözzük be alaposan körülötte (iszapoljuk). Nyáron könnyen kiszáradhat, ha nem kap megfelelő mennyiségű vizet, a rendszeres öntözés elengedhetetlen számára. Sok gondozást és odafigyelést igényes, de tavasszal mindig meghálálja a törődést.

Hazánk legkedveltebb magnóliafajtái:

Magnolia grandiflora / Örökzöld liliomfa

orokzold-liliomfa.jpg

Örökzöld, fa termetű, 18-10 méter magasra is megnőhet. A hidegebb teleket is átvészeli. A levelei oválisak, fényes sötétzöldek. Minél idősebb a növény annál több virágot hoz és a fagyokat egyre inkább fagykár nélkül tűri. A fagyok után gyakran ledobja levelit, majd azokat az idő melegedésével újrahajtja. A nedves éghajlatot szereti. A savas, savanyú talajt igényli, kevés rododendronföldet is keverhetünk az ültető közegébe. Nyáron a tartósabb melegben, 30°C fölött nagy a vízigénye, ezért ha tehetjük, naponta vagy kétnaponta öntözzünk, mert szereti a nedves talajt.

Ez különösen fontos a dézsában nevelt fajták esetében. Májustól júliusig a növekedési ciklusában magas nitrogéntartalmú műtrágyát adjunk neki. Augusztustól ne adjunk neki több műtrágyát. A fagytűrés növelése érdekében célszerű kora ősztől, kb. szeptember közepétől káliumtúlsúlyos műtrágyát adni a növénynek az első fagyok beálltáig. Az adagolást kéthetente az előírás szerint kell végezni. A konténeres növényt a kiültetést követően az első 2 évben télen takarjuk, a növény törzséhez fenyőkérget célszerű felhalmozni, hogy a gyökere ne fagyjon el.

Magnolia kobus / Japán liliomfa

japan-liliomfa.jpg

Japánból származó fajta. 9-12 méter magasra is megnőhet. Fiatal korában gyorsan növő fajta, a kelet-ázsiai fajták közül a legellenállóbb. Magról szaporítható, de nem titok, hogy a magoncoknak esetenként 15-30 év szükséges a virágzásig. Az egyik változata a Magnolia borealis, mely a japán fajták közül a legellenállóbb a faggyal szemben, ezért nálunk is közkedvelt. Enyhén savanyú vagy savanyú talajban marad meg. A liliomfajták közül ez a fajta igényli a legkevesebb törődést, de meghálálja a gondos talaj-előkészítést, valamint a nyári időszakban a rendszeres öntözést. A korai virágzását gyakran megrongálják a fagyok, de maga a növény fagytűrőnek mondható.

Magnolia stellata / Csillagvirágú liliomfa

csillagviragu-magnolia.jpg

Japánból származik és közeli rokona a fent említett kobus fajtának. Kertészeti szempontból azért jelentős, mert ritkán haladja meg az embermagasságot, maximum 2-4 méter magasra nő. Kis kertek üde színfoltja lehet. Nagyon korán, már márciusban virágzik. Másik jellegzetes tulajdonsága, hogy nem ritkán akár 40 cm-es virágokat is hoz. Lombhullató, fagytűrő növény, de a korai virágzás miatt a virágai érzékenyek a fagyokra. Ültetésnél fontos, hogy napos, félárnyékos helyre ültessük, savanyú talajba. A meszes talajon nem él meg, ültetéskor célszerű talajcserét végezni! Nyári forró időszakban a gyakori öntözés még az idősebb növényeknél is elengedhetetlen. Ültetni a lombfakadás előtt célszerű. Odafigyelést igényel a gyökere,mert nagyon érzékeny a száradásra, valamint a fizikai sérülésekre.

Jó tudni

A magnóliát fának nevezzük, mert fajtától függően a 4-5 méteres magasságot is elérheti, de valójában ezek cserjék, mivel törzsük a föld felett nem sokkal elágazik.

Érdekességek

  • A magnólia a legrégibb virágzó fa, a tudósok több millió éves kövületeket is találtak.
  • A magnólia jelentése ajándékozáskor: méltóság, tisztelet, ragyogó szépség.

Szólj hozzá!

Címkék: magnólia

A bejegyzés trackback címe:

https://magrathea-kertepites.blog.hu/api/trackback/id/tr785152887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása