Főoldal

HTML

Kertépítési ötletek - ötletes kertek

Kerttel kapcsolatos ötletek, trendek kertépítő szakemberek és lelkes, kertépítés iránt érdeklődő amatőrök tollából. Ha bárki szeretne velünk kapcsolatba lépni, az info@magrathea.hu e-mail címen vagy a Magrathea weboldalán (www.magrathea.hu) megteheti.

Tevékenységeinkről

Az elegáns agresszor: a bambusz

2013.02.07. 17:37 :: _||_

A bambusz tulajdonképpen egy fűféle, csak éppen elfásult. A világ számos részén megtalálható, így például a Távol-Keleten, Észak-Kelet-Ausztráliában és Dél-Amerika bizonyos részein, miközben egyre nagyobb népszerűségnek örvend hazánkban is. Vigyázzunk azonban vele, különben megállíthatatlanul elterjed, és bizony elég nehéz (és drága) dolog kiirtani.

bambusz-gondozasa.JPG


Hova és hogyan ültessük a bambuszt?

Bár a bambusznak rengeteg faja és nemesített változata létezik, általánosságban elmondható, hogy szereti a sok napfényt. A kezdeti ültetéskor azonban lehetőleg szélvédett és enyhén árnyékos helyre ültessük, különösen az alacsonyabb növényeket, majd a már megerősödött, magasabb növényeket ültessük olyan helyre, ahol legalább öt órán át közvetlenül is éri a napfény – kivéve azt a néhány fajt vagy változatot, ami kedveli az árnyékot. Ha kisebb a növény és szeles helyre tudjuk csak ültetni, támasszuk ki, nehogy a szél kicsavarja. Ritkán van arra lehetőség, hogy akár 4 méter körüli bambuszt tudjunk vásárolni. Ilyen esetben nem szükséges támogatni a növényt, mivel ezek már elég nagy konténerben vannak és kifejlett gyökérzettel rendelkeznek.

A legtöbb bambusz kissé savas, agyagos talajban érzi jól magát. Ha savanyítani szeretnénk a talajt, érdemes darált tőzeggel javítani az ültetőgödör talaját, a későbbiekben pedig a környezetébe is elég elszórni, mivel az öntözéssel eljut a gyökérig. Ha a föld nagyon kemény, akkor ássunk a gyökérzetnél kétszer nagyobb ültetőgödröt a növénynek, hogy az így fellazult talajban könnyebben tudjon terjeszkedni, növekedni.

A bambuszból lehet térelválasztót vagy sövényt kialakítani, csoportba vagy szoliterként (egyedülálló növényként) elültetni, de vannak talajtakaró fajták is. Ha védőfalat szeretnénk a bambuszokból, 90-150 cm-re ültessük egymástól, illetve a gyorsan terjedő fajtáknál még ennél nagyobb közöket is hagyhatunk. A legtöbb bambusz 5-8 év alatt éri el a maximális magasságát. A csoportos bambuszok általában 30-60 cm-t nőnek évente, míg a futók 90-150 cm-t, és ugyanilyen mértékben oldalra is, bár mindez fajtától és a klímától függően változhat.

Mikor ültessük el a bambuszt?

Mivel a tél nálunk hideg, érdemes még tavasszal elültetni a bambuszt, hogy kellőképpen megerősödjön a télre. Télen vastag mulcsréteggel takarjuk a tövét, védjük a széltől és a hidegtől, amennyire csak tudjuk. Ha nyáron szeretnénk elültetni a bambuszt olyan helyre, ahol nagy visszaverődő hő és fény éri (pl. betonkerítés elé), érdemes nagyobb, legalább 15 literes változatot venni (vagy ragaszkodjunk a tavaszi ültetéshez).

Hogyan gondozzuk a bambuszt?

A lehulló leveleket hagyjuk a bambusz alatt, hiszen ez puhán, nyirkosan tartja a földet, és pótolja a fontos tápanyagok egy részét. Ha azonban nem szeretnénk, hogy ezek a levelek látszódjanak, ültessünk köré alacsony növésű, árnyékot tűrő talajtakaró bambuszt, mely átengedi a lehulló leveleket, miközben jótékonyan el is takarja az ebből készült talajtakarót. Áprilisban, valamint nyáron gondoskodjunk 5-8 cm komposztról a bambusz körül, és azon a területen, amerre szeretnénk, hogy szaporodjon.

bambusz-ultetese.JPG

Az újonnan ültetett bambuszt enyhe időben hetente kétszer, míg forrós, szeles időben akár naponta öntözzük. Ilyenkor egy 20 literes tároló esetén nyugodtan adhatunk 2 liter, míg ennél nagyobb tároló esetén akár 4 liter vizet is. Ha az ifjonc bambusz forró napokon vagy szeles időben nem kap elegendő vizet, az gyenge növekedést eredményez. Ha viszont túl sokat öntözzük a frissen ültetett bambuszt, könnyen ledobja a leveleit. A már jól meggyökerezett bambusz azonban kevesebb vízzel is túléli, és bírja a túlöntözést is.

Metszés

A bambusz egyes részei nagyjából 10-15 évig élnek, de mivel újabb és újabb hajtást hoz, így a növény maga jó pár évtizedig elél. Ezért fontos, hogy az idősebb és kevésbé szép hajtásokat időről időre eltávolítsuk. Nem kell a metszés miatt aggódni, a vágásokat közvetlenül a csomók felett ejtsük meg. Ha levágjuk a tetejét, némileg az oldalsó ágakat is nyessük meg, hogy kiegyensúlyozottabbnak tűnjön a növény. A talajtakaró bambuszokat minden tavasszal a föld magasságában vágjunk vissza, így rövidebb és sűrűbb lesz.

Hogyan kontrolláljuk a bambusz növekedését?

Ha nem szabályozzuk a bambusz növekedését, legtöbb fajtája a gyöktörzsei révén erősen és rövid idő alatt elburjánzik, s komoly gondot jelenthet a kiirtása. Több módszer is létezik arra, hogy miként gátoljuk meg a bambusz túlzott elszaporodását. Az egyik lehetséges mód, ha másfél mm vastag és 75 cm mély, magas sűrűségű polietilénből készült védőfalat teszünk a talajba úgy, hogy felül kb. 5 cm-re lógjon ki. Fontos, hogy kerüljük a laza talajt és a földet jó szorosan nyomjuk a védőfalhoz és tömködjük meg körülötte. Ha kerüljük a nagyon lágy földet, a bambusz nem fogja néhány 10 centiméternél mélyebbre engedni a gyökerét. Nem árt azonban az elővigyázatosság, ezért minden ősszel ellenőrizzük, hogy nem tört-e át valahol a gyökérzet.
Szintén hatásos módszer, ha 20-25 cm mély árokkal vesszük körül a bambuszt, és azokat a gyökereket, melyek megkísérelnek áthaladni ezen az árkon, egész egyszerűen levágjuk. Itt is ügyeljünk arra, hogy mélyebbre se tudjon haladni a gyökérzet, vagyis kemény legyen a talaj a gyökérzet alatt. Egyesek a gyökérfogó hálóra esküsznek, de tapasztalataink szerint ez nem mindig működik.

Hogyan neveljük a bambuszt konténerben?

Sokan inkább konténerben nevelik a bambuszt, és így képeznek belőle térelválasztót, vagy szoliter növényként élvezik eleganciáját. Ez azért is jó, mert nem kell aggódni a túlzott burjánzás miatt, ugyanakkor egy-két dologra nem árt odafigyelni.

bambusz-dezsaban.jpg

A konténerben nevelt bambuszt 2-5 évente ritkítani kell (gyökérmetszés után mehet vissza ugyanabba a konténerbe) vagy tavasszal újraültetni egy nagyobb tartóba, különben széttöri a konténert a gyökérzete. Ebből is kitűnik, hogy célszerű erős anyagból készült tartót választani. Megfelelő a fa, vagy bármi olyan, aminél a gyökércsomó elkülönül valamennyire. Ha fém konténert választunk, ügyeljünk arra, hogy legyen vízelvezetése, és csak fagytűrő bambuszokhoz használjuk.

A konténeres bambusznál érdemes figyelembe venni, hogy a túl szűk hely gátolja a növekedését, így például míg a Phyllostachis nigra 9 méter magasra nő normál körülmények között, konténerben többnyire csak fele ekkorára. Természetesen minél nagyobb a konténer, annál magasabbra nő.

A konténerben nevelt bambusz több törődést igényel, mivel jobban ki van téve a környezeti stressznek. Még érzékenyebbek a hőségre és a hidegre, az erős szélre, és a szűkös hely miatt könnyebben ki is száradnak. Ezért a konténeres bambuszokat nyáron 3-5 alkalommal is öntözni kell, emellett óvakodni kell attól, hogy a konténer túlforrósodjon. Télen ugyanakkor könnyebben átfagynak és elpusztulnak.

Tipp!

  • Ha feltisztítjuk a bambusz szárát, elegáns, erdős hatást érhetünk el.
  • Ha konténerrel együtt ültetjük el a bambuszt, megelőzhetjük a túlzott elszaporodását. Ezt néha kiemelve a földből (óvatosan, nehogy beszakítsunk akár egy gyökérkezdeményt is) könnyedén visszavághatjuk a gyökerét az ideális méretre.

Extra tipp!

  • Vegyen egy pandát! :-) Az óriáspanda táplálékának 98%-át a bambusz teszi ki.

bambusz-panda.JPG

Sárgul a bambuszom, mit tegyek?

Ne aggódjunk, ha tavasszal a bambusz levelei sárgulni kezdenek és lehullanak. Ez természetes az örökzöld bambuszok esetében. Ha láthatóan vannak zöld és újonnan kibújt levelek, nincs semmi gond.

Különféle bambuszfajták rövid bemutatása

  • Phyllostachys aureosulcata ’Spectabilis’: 6-8 méter magasra növő, zöld lombozatú bambusz élénkzöld barázdákkal a száron.
  • Phyllostachys bambusoides ’Castilloni’: 7-10 méteres bambusz, melynek levelei enyhén fehér csíkozásúak.
  • Phyllostachys bissetii: 6-8 méter magas, egész télen mélyzöld, dús lombozatú fajta, mely kiválóan alkalmas sövénynek és szélfogónak.
  • Phyllostachys nigra (fekete botnád): 6-7 méteresre nő meg ez a fajta, melynek szára első évben zöld, de a következő évben feketévé válik, így érdekes összhangot teremt a zöld levelekkel. Szoliterként is kiváló, rügye ehető.
  • Phyllostachys Vivax: 8-10 méter magasra megnő, a levelei fehéren sávozottak.
  • Pleioblastus fortunei ’Variegata’: ez a legfeljebb fél méteresre megnövő törpe bambusz fajta hosszában fehéren csíkozott leveleivel igen mutatós.
  • Pleioblastus pumilis: 30 cm magas, zöld levelű, gyorsan terjedő talajtakaró bambusz.
  • Pleioblastus distichus: 30-50 cm-re növő, télálló, örökzöld törpe bambusz, melynek levelei lándzsa alakúak és világoszöldek.
  • Pleidoblastus distichus: 30-60 cm magasra növő bambuszfajta, melynek levelei télen is megőrzik zöld színűket, fiatal hajtásai pedig lilák.
  • Pleioblastus ’Sasa tsuboiana’: másfél méter magas, fél centiméter szárvastagságú bambusz, mely az egyik legkeskenyebb levelű fajta. Sűrű hajtásaival kiválóan alkalmas sövénynek.
  • Fargesia muriella (ernyőbambusz): tarackolva (gyökértönkről) nem terjed, ezért kifejezetten sövénynek való fajta.
  • Jiuzhaigon: 2-3 méteres, így ideális térelválasztó sövénynek. Különlegessége, hogy szárai tavaszra vörösre színeződnek.

Figyelmeztetés

Számos pázsitfűféle, így a bambusz is agresszív, így veszélyezteti az őshonos fajok élőhelyének biológiai változatosságát. Ezért igyekezzünk kerülni az ültetését, vagy pedig mindenképpen gátoljuk elterjedését.
A bambusz általában egy-két évig nem igazán növekszik, csupán gyűjti az erőt, aztán egyszercsak bumm, akár egyes fajták akár egy métert is nőhetnek egyetlen nap alatt.

Érdekességek a bambuszról

  • Melocanna baccifera nevű bambusz 48-50 évente hoz termést, ezt követően elpusztul. Ez a fajta Mianmarban, valamint Thaiföld nyugati részén őshonos. A termés rengeteg rágcsálót vonz, melyek a helyi lakosok terményeit is megeszik, ha elfogyott a bambusz termése, így 48-50 évente súlyos éhezéseket okozva ezzel országszerte.
  • Sok bambusz meglehetősen hosszú időközönként (10-120 évente) virágzik, ami többnyire a növény pusztulásával jár. Mivel jórészt egyszerre történik a virágzás, az is előfordul, hogy egy faj akár hosszú időre is teljesen eltűnik az adott területről, és helyét a magról szaporodó egyedek veszik át. Ez a ciklusos virágzásra meglehetősen ritka jelenség a virágos növények körében, és pontos magyarázatot maguk a botanikusok sem tudnak adni rá.

Szólj hozzá!

Címkék: panda bambusz bambusz gondozása bambusz irtása

A bejegyzés trackback címe:

https://magrathea-kertepites.blog.hu/api/trackback/id/tr105066526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása