Főoldal

HTML

Kertépítési ötletek - ötletes kertek

Kerttel kapcsolatos ötletek, trendek kertépítő szakemberek és lelkes, kertépítés iránt érdeklődő amatőrök tollából. Ha bárki szeretne velünk kapcsolatba lépni, az info@magrathea.hu e-mail címen vagy a Magrathea weboldalán (www.magrathea.hu) megteheti.

Tevékenységeinkről

2013 kertészeti trendjei

2013.01.17. 21:16 :: _||_

2013-ban az érzékek és a saját termelésű zöldségek éve lesz a kertekben. Az alábbiakban megtudhatjátok, mire kell ügyelnetek, hogy trendi legyen a kertetek... 

Kevesebb fű, több virág

kevesebb-fu-tobb-virag.jpg

Egy gyep fenntartása nem kis munkával jár, ezért egyre többen egyre nagyobb füves területeket áldoznak fel szárazságtűrő virágok kedvéért. Kevesebb öntözés, kevesebb műtrágyázás és persze sokkal kevesebb fűnyírás. És így hiába zöldebb a szomszéd fűje, mégis sárgulhat az irigységtől!

Hass az érzékekre!

erzeki-kert.jpg

Fontos, hogy a gyermekeink megismerkedjenek a kert csodáival: a növények életciklusával, a pillangók szárnyaival vagy azzal, hogy a méhek miként segítik a munkánkat. Fontos, hogy teremtsünk lehetőséget a gyermekek számára, hogy felfedezhessék a kertészkedés örömeit és gyakorolhassák is azt. Hogy a kedvükre tegyünk, válasszunk olyan növényeket, melyek az érzékeikre hatnak, mint például a gyapjas tisztesfű, húsos levelű pozsgások vagy az illatos levendula.

Akasszák a kosarat…

kosarkert.jpg

Ebben az évben a nagy, akasztott vagy magasra helyezett kosaraké lesz az egyik főszerep. Mindegy, hogy a kosárból lelógó virágokat vagy vegyesen virágokat és zöldségeket teszünk bele, most a méret a lényeg.

Edd, amit megtermelsz

lechuza-trio-cottage-kaspo.jpg

Egyre többen döntenek ismét úgy, hogy a kertjükben termelik meg az élelmiszer egy részét. Hiszen van-e annál jobb, mint az általunk termesztett, lédús, tűzpiros paradicsom? Vagy a kertünk végében álló szilvafa gyümölcse? Ráadásul azok is nyugodtan belevághatnak például a mézédes eper vagy a paradicsompalánták nevelésébe, akik arra is vigyáznának, hogy mindez ne rontsa a kert látképét vagy pedig helyhiánnyal küszködnek… (A képen látható különleges, önöntözős Lechuza kaspóról többet olvashattok itt...)

Csirkéket ide!

csirkeket.jpg

Kutyák? Ugyan már! Legyen a csirke a háziállatod! Az USA-ban (hol másutt…) egyre többen választják e kotlósokat házi kedvencnek, és ha belegondolsz, hogy ötven forint egy tojás, talán nálunk is érdemes elkezdeni…

Saját fűszernövénykert

fuszernovenykert.jpg

Szárított vagy frissen vágott bazsalikom? Ég és föld… Egyre fontosabb sokak számára, hogy friss növényeket használjanak fel a főzés során, és mi lehet frissebb annál, amit a kertünkben szüretelünk? A legfontosabb fűszernövényeknek, mint a bazsalikom, a rozmaring vagy a petrezselyem, elég egy ablakpárkány is, ha kap elegendő napfényt.

Vízáteresztő térkövek

vizatereszto-terkovek.jpg

A jövő az esővíz-áteresztő burkolaté. Előnye, hogy nem kell álló vízben gázolnunk, a föld több esővízhez jut és a szennyeződéseket is kiszűri.

Osszuk meg a kertünket!

osszuk-meg-kertunket.jpg

Az nagyjából megszokott, hogy a tél közeledtével kikerülnek a madáretetők, de az még kevésbé jellemző hazánkban, hogy a többi állatra is gondolunk. Pedig a jövő az, hogy olyan kerteket hozzunk létre, melyekben élelemre és védelemre lelnek a pillangók, a méhek és egyéb állatkák is.

Letűnt korok virágai

letunt-idok-viragai.jpg

2013-ban a nosztalgia is előtérbe kerül, és a hortenzia, a levendula, a sudárzsálya, a maszlag, a nebáncsvirág vagy a disznóparéjfélék virágkora köszönt be újra.

Öröklött zöldségek

oroklott-zoldsegek.jpg

Nem csupán a virágokért nyúlunk vissza a múltba, de amellett, hogy továbbra is nagy érdeklődés övezi a zöldségújdonságokat, egyre többen választják a hagyományos, anyáink, nagyanyáink által is ültetett változatokat is.

Közösségi kertek

kozossegikertek.jpg

Már hazánkban is gomba módra szaporodnak a közösségi kertek, melyek nem csupán azt segítik elő, hogy a kerttel nem (vagy nem igazán) rendelkezők is megtermelhessék az általuk elfogyasztott zöldségek egy részét vagy a vázába kerülő virágokat, de kapcsolatok is virágba borulhatnak, ahogy egymástól tanulunk és közösen kertet művelünk.

Minitanyák

minitanyak.jpg

Szeretnéd megtermelni a lábosba valót, de nincs elég helyed? A minitanya irányzat lényege, hogy minél kisebb helyen, minél kevesebb víz felhasználásával. Itt az ideje, hogy megtanuljuk, miként tehetünk szert kis helyen nagy terményre, illetve hogy miként tudjuk elraktározni az eredményt télire.

Kevert csokrok

kevertcsokrok.jpgA zöldségféléknek nem csupán a tányéron, de a virágcsokrokban is ott a helyük. Légy kreatív, és a virágok között jól elfér néhány retek, sárgarépa, virágos kel, tökvirág, fehérrépa, padlizsán, de még akár a futóbab is.

Virághagymák

viraghagymak.jpg

A kertet elsőként borítják virágba a tulipánok és jácintok, amihez nincs szükségünk másra, mint egy kis lapátra és egy csomag virághagymákra. Ha nincs kertünk, akkor tegyük virágládába vagy kaspóba a hagymákat.

A szépség sokszínűsége

szepseg.jpg

Bár a csodás virágok jönnek-mennek, a színes lombozat minden évszakban ámulatba ejthetnek – és hótakarót is ölthetnek. Ültessük össze a dús levélzettel rendelkező növényeket a különféle virágokkal, és csodaszép látványban lesz részünk.

Illatos virágok

illatos.jpg

Sajnos bármilyen gyönyörű is legyen egy virág, nem biztos, hogy csodás illata is van. Most azonban egy igazán illatos kert nem egy lehetőség, hanem kötelező. 

A cikk a BHG.com összeállítása alapján készült.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magrathea-kertepites.blog.hu/api/trackback/id/tr35023346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása