Főoldal

HTML

Kertépítési ötletek - ötletes kertek

Kerttel kapcsolatos ötletek, trendek kertépítő szakemberek és lelkes, kertépítés iránt érdeklődő amatőrök tollából. Ha bárki szeretne velünk kapcsolatba lépni, az info@magrathea.hu e-mail címen vagy a Magrathea weboldalán (www.magrathea.hu) megteheti.

Tevékenységeinkről

Mit kell tudni a fagyöngyről?

2012.12.30. 16:50 :: _||_

Télen, lombjavesztett fákon nemegyszer megakad a szemünk a fák koronája tar ágai közül élesen elkülönülő, zöld, gömb alakú, sűrű ágú bokrocskákon.

fagyongy.jpg

A fehér fagyöngy (Viscum album L.) élősködő növény bokrai ezek. Különös természete, hogy nem a talajon él, hanem a fák, cserjék ágaira telepszik. Felkeltette ez már az ókori népek figyelmét is: varázserőt tulajdonítottak néki, babonás hiedelmekkel övezték. Ma Nyugat-Európában, főleg Angliában a karácsonyfa szerepét a fagyöngy örökzöld csokrai töltik be.

A fehér fagyöngy sokféle fán megél, erdei fáink közül csak a bükköt, szilt, tölgyet kerüli el. Gondatlan gazda kertjében a gyümölcsfákon, sőt még a szőlőn is megtalálható. Nyárfán szerfelett gyakori, de nemegyszer látható hársfán, juharon, nyíren, berkenyén, feketedión, akácon, ostorfán, bokrétafán, sőt egyik típusa még a fenyőfán is. (Ez nálunk ritka.) Cserjékre is rátelepszik, így a galagonyán, mogyorón, aranyesőn is élősködik.

Ajánlatos még fiatal korában, amikor csak kevés van a növényen, eltávolítani.

Forrás: Kertészet és Szőlészet, 1976

Szólj hozzá!

Címkék: élősködő

A bejegyzés trackback címe:

https://magrathea-kertepites.blog.hu/api/trackback/id/tr544987984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása